Украинският президент Владимир Зеленски никога няма да се съгласи на замразяване

...
Украинският президент Владимир Зеленски никога няма да се съгласи на замразяване
Коментари Харесай

Зеленски няма да приеме замразяване за войната с Русия

Украинският президент Владимир Зеленски в никакъв случай няма да се съгласи на заледяване на войната с Русия. Това съобщи в Давос ръководителят на президентската канцелария Андрей Йермак, представен от УНИАН.

" Този президент и този негов екип в никакъв случай няма да се съгласят или да одобряват заледяване на спора. Това е недопустимо за украинското общество... Украйна няма потребност от замразени спорове. Украйна се нуждае от обективен свят и желае да предотврати всяка евентуална експанзия в бъдещето и употребява тази опция ", цитира го Радио " Свобода " и  news.bg.

Йермак означи, че всички участници в четвъртия кръг от договарянията по " мирния проект " на Украйна имат обща визия по въпросите за независимостта на Украйна, нейната териториална целокупност и Хартата на Организация на обединените нации, само че не всички позиции са безусловно идентични.

" Важно е всички страни, които се причисляват, в действителност и намерено да желаят да вземат участие и да оказват помощ за преустановяване на тази война и определяне на мир. Но има разнообразни отзиви и хрумвания за това по какъв начин може да стане това. Различните страни имат друг опит. " добави той.

Припомняме, че министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров в неделя предложи в Давос да бъде основана интернационална работна група на равнище министри на защитата и съветници по националната сигурност, която да създаде съвместно механизъм за евакуиране на съветските войски от Украйна.

Той предложи това на четвъртата среща на съветниците по националната сигурност по украинската формула на мира, представяйки пред участниците точка 6 от самодейността: " Изтегляне на съветските войски от територията на Украйна ". Участва и ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак.

В обява на страницата си във Facebook Умеров написа, че формулата на мира, препоръчана от президента Володимир Зеленски, вече сплотява 83 страни.

Световният бизнес хайлайф и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, за да вземат присъединяване в тазгодишния Световен стопански конгрес.

Над 80 страни са удостоверили свои представители. Това е доста повече, в сравнение с предходните три конференции предходната година в Дания, Саудитска Арабия и Малта. " Формулата на мира " на украинския президент Володимир Зеленски ще заеме централно място, като тематиката за войната в Украйна открива влиятелния конгрес още през днешния ден, неделя, 14 януари.

Самият Зеленски се чака в Давос. Във вторник той би трябвало да изнесе тирада на годишната среща на Световния стопански конгрес (СИФ).

Форумът тази година се организира под надпис " Възстановяване на доверието ", което непосредствено отпраща към тематиките, свързани с внезапната ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за световната търговия, поради сигуацията в Близкия изток. Освен двете войни, които се водят сега, измежду тематиките също са залегнали инфлацията и икономическият напредък, софтуерните промени и световната фрагментация.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се чака да участват в Давос, са министър председателят на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще създадат специфични обръщения. Макрон е единственият държавен началник от страните от Г-7, който ще вземе присъединяване в Давос. Миналата година от Г-7 на форума участва само немският канцлер Олаф Шолц. Американският президент Джо Байдън, както и английският министър председател Риши Сунак не са били на Световния стопански конгрес, откакто заеха постовете си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР